Tervetuloa!

Haluamme kertoa, että käytämme sivustollamme evästeitä. Käytämme niitä vain kävijämäärien mittaamiseen ja analysointiin. Mikäli annat luvan tähän, olemme kiitollisia, koska näin voimme kehittää sivujamme!

Mikäli et halua antaa lupaa tähän, voit tietenkin valita niin alta. Tällöin ainoa selaimesi evästeisiin tallennettava asia on tieto tästä kiellostasi, jotta tiedämme sen jatkossa kysymättä.

Riippumatta valinnastasi, pääset joka tapauksessa normaalisti selaamaan sivujamme tämän jälkeen.

Kiinteistönvälittäjät ja muut kiinteistöalan toimijat

DOKS® auttaa hoitamaan kiinteistöalan toimijan rahanpesulain velvoitteet vaivatta ja automatisoidusti.

Kiinteistönvälitys

Kiinteistövälitysliikkeillä (myös vuokranvälitys) sekä muilla kiinteistöalan toimijoilla on rahanpesulain mukainen velvollisuus tunnistaa asiakkaansa tai tämän edustaja. Kiinteistövälitys- sekä vuokravälitysliikkeiden näkökulmasta nämä tiedot ovat toki muutoinkin välttämättömiä ja tarpeellisia asiakassuhdetta perustettaessa sekä sitä ylläpitäessä.

Kiinteistönvälitysalan toimialakohtaiset ohjeet

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ja Aluehallintovirasto ovat molemmat antaneet omat alakohtaiset ohjeensa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen velvoitteiden täyttämisestä.

Välitysliikkeellä on velvollisuus todentaa asiakkaan henkilöllisyys, selvittää tämän poliittinen vaikutusvalta (PEP), tehdä asiakaskohtainen riskiarvio, sekä selvittää tieto siitä, onko asiakas pakote- tai jäädytyspäätösten listalla. Lisäksi yritysasiakkailta on selvitettävä tosiasialliset edunsaajat. Nämä asiakkaan tuntemistiedot on pidettävä ajan tasalla eli ne tulee päivittää säännöllisesti.

Yksi yhtenäinen järjestelmä tunnistamistiedoille ja niiden ylläpitoon

DOKSilla kaikki edellä mainitut toimenpiteet hoituvat helposti, automatisoidusti sekä omaa ja asiakkaan aikaa ja vaivaa säästäen.

Voit keskittää resurssit olennaiseen ja samalla huolehdit siitä, että rahanpesulain mukaiset velvoitteet ovat hoidossa ja ajan tasalla. Palvelua käyttäen on helppo tunnistaa myös vastapuoli/ostaja, mikä kiinteistönvälitysalalla on välittäjän lisävelvoitteena.

Lisäarvoa säästyneessä työajassa

Palvelulla voit lisäksi hoitaa sopimukset, valtakirjat tai minkälaiset dokumentit tahansa, joihin tarvitaan asiakkaan allekirjoitus.

Sähköisen allekirjoituksen toiminto on erityisen kätevä, kun asiakkaat ovat maantieteellisesti kaukana toisistaan, kuten esimerkiksi perikunnat. Kuolinpesän osakkaat voivat valtuuttaa määräämänsä henkilön sähköisellä allekirjoituksella hoitamaan asiat puolestaan. Turvaviestitoiminnolla asiakirjat, joissa on sensitiivistä tietoa (esim. kauppakirjat, perukirjat), voidaan lähettää suojattuna toiselle osapuolelle varmistaen näin tietoturvallisuuden vaatimukset.

Case: Huoneistomarkkinat Oy LKV

Kiinteistönvälittäjän tunnistettava sekä myyjä että ostaja. DOKS jouduttaa kiinteistökaupan vaiheita

Kiinteistönvälitysalalla kauppoja tehdään suurilla summilla, joten asiakkaan tunnistaminen ja rahan alkuperän tarkistaminen on tärkeää rahanpesun ehkäisemiseksi. Turkulainen Huoneistomarkkinat Oy LKV käyttää tietojen tarkistamiseen DOKSia, joka on monin tavoin jouduttanut ja helpottanut kiinteistökaupan eri vaiheita.

Huoneistomarkkinat haluaa tehdä huolella oman osuutensa rahanpesun ehkäisemisessä. Rahanpesulain seurauksena yritys on muuttanut käytäntöjään niin, että suuri osa uusista asiakassuhteista tarkistetaan DOKSissa. Kiinteistökaupassa välittäjän tulee tunnistaa luotettavasti sekä myyjä että ostaja, mikä lisää tunnistamiseen liittyvää työtä.

"Meillä on kohteita, joissa voi olla kymmeniäkin eri omistajia, joten on äärettömän helpottavaa, että tunnistamisen ja tunnistautumisen voi tehdä DOKSissa pankkitunnuksien avulla. Järjestelmä jouduttaa työtä ja tekee tunnistamisen varmaksi", kiinteistönvälittäjä Rani Lohi Huoneistomarkkinat Oy:stä kertoo.

DOKS on osoittautunut käytössä myös toimivaksi kaupankäynnin välineeksi, jonka kautta toteutuvat myös toimeksiannot ja tarjoukset. Lohi pitääkin DOKSia esimerkkinä alan toimintojen digitalisoitumisesta, mikä vapauttaa välittäjän työaikaa rutiineista muuhun.

Toimialalla rahanpesun riski

Kiinteistönvälitys kuuluu rahanpesulaissa mainittuihin ilmoitusvelvollisiin toimialoihin, jota pidetään riskialttiina rahanpesulle.

Asiakkaidensa tunnistamisen ja tuntemisen lisäksi kiinteistönvälittäjät ovat velvollisia tarkistamaan asiakkaidensa varojen alkuperän. Lohen mukaan Huoneistomarkkinat tarkistaa rahojen alkuperän aina niin pitkälle kuin mahdollista.

"Asiakkaista 90 prosenttia on normaaleja yksityisiä kuluttajia, jotka ottavat pankkilainan, jolloin meidän lisäksi pankki tarkistaa asiakkaan taustat. Jos ostajana on yritys, meidän pitää tunnistaa rahan alkuperä ja selvittää todelliset edunsaajat."

Lohi kertoo, että Kiinteistönvälittäjäliitto on ohjeistanut jäseniään hyvin rahanpesuun liittyvissä kysymyksissä. Alaa koskevia ilmoituksia epäillystä rahanpesusta tehdään vuosittain 10-20 Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle.

Huoneistomarkkinat Oy LKV on 2001 perustettu, Turussa toimiva yksityinen kiinteistönvälitystoimisto. Yritys on Suomen kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n jäsen.

Huoneistomarkkinat Oy LKV

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin kerromme lisää ja järjestämme esittelyn. Autamme myös aina palvelun käyttöönotossa ja koulutuksessa.

DOKS Yhteistyössä Alma Talent

Suomen Tunnistetieto Oy

2662430-5

Veistämönaukio 1-3
20100 Turku

Asiakaspalvelu

Palvelemme arkisin klo 09-16

puh. 010 271 4606
asiakaspalvelu@doks.fi