| Login
Varaa demo

”DOKS jouduttaa työtä ja tekee tunnistamisen varmaksi.”

Kiinteistönvälittäjän on tunnistettava sekä myyjä että ostaja. DOKS jouduttaa kiinteistökaupan vaiheita. Kiinteistönvälitysalalla kauppoja tehdään suurilla summilla, joten asiakkaan tunnistaminen ja rahan alkuperän tarkistaminen on tärkeää rahanpesun ehkäisemiseksi. Turkulainen Huoneistomarkkinat Oy LKV käyttää tietojen tarkistamiseen DOKSia, joka on monin tavoin jouduttanut ja helpottanut kiinteistökaupan eri vaiheita.

Huoneistomarkkinat haluaa tehdä huolella oman osuutensa rahanpesun ehkäisemisessä. Rahanpesulain seurauksena yritys on muuttanut käytäntöjään niin, että suuri osa uusista asiakassuhteista tarkistetaan DOKSissa. Kiinteistökaupassa välittäjän tulee tunnistaa luotettavasti sekä myyjä että ostaja, mikä lisää tunnistamiseen liittyvää työtä.

”Meillä on kohteita, joissa voi olla kymmeniäkin eri omistajia, joten on äärettömän helpottavaa, että tunnistamisen ja tunnistautumisen voi tehdä DOKSissa pankkitunnuksien avulla. Järjestelmä jouduttaa työtä ja tekee tunnistamisen varmaksi”, kiinteistönvälittäjä Rani Lohi Huoneistomarkkinat Oy:stä kertoo.

DOKS on osoittautunut käytössä myös toimivaksi kaupankäynnin välineeksi, jonka kautta toteutuvat myös toimeksiannot ja tarjoukset. Lohi pitääkin DOKSia esimerkkinä alan toimintojen digitalisoitumisesta, mikä vapauttaa välittäjän työaikaa rutiineista muuhun.

Toimialalla rahanpesun riski

Kiinteistönvälitys kuuluu rahanpesulaissa mainittuihin ilmoitusvelvollisiin toimialoihin, jota pidetään riskialttiina rahanpesulle.

Asiakkaidensa tunnistamisen ja tuntemisen lisäksi kiinteistönvälittäjät ovat velvollisia tarkistamaan asiakkaidensa varojen alkuperän. Lohen mukaan Huoneistomarkkinat tarkistaa rahojen alkuperän aina niin pitkälle kuin mahdollista.

”Asiakkaista 90 prosenttia on normaaleja yksityisiä kuluttajia, jotka ottavat pankkilainan, jolloin meidän lisäksi pankki tarkistaa asiakkaan taustat. Jos ostajana on yritys, meidän pitää tunnistaa rahan alkuperä ja selvittää todelliset edunsaajat.”

Lohi kertoo, että Kiinteistönvälittäjäliitto on ohjeistanut jäseniään hyvin rahanpesuun liittyvissä kysymyksissä. Alaa koskevia ilmoituksia epäillystä rahanpesusta tehdään vuosittain 10–20 Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle.

Huoneistomarkkinat Oy LKV

Huoneistomarkkinat Oy LKV on 2001 perustettu, Turussa toimiva yksityinen kiinteistönvälitystoimisto. Yritys on Suomen kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n jäsen.

Huoneistomarkkinat Oy LKV