| Login
Varaa demo

Wiion laista, viestinnästä ja rahanpesusta

Tero Elsilä kirjoitti 12.11.2021

Osmo A. Wiion lanseeraamat Wiion lait antavat viestinnästä ja tiedottamisesta hyviä vinkkejä. Wiion kolmas laki menee jotenkin näin: Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu, paitsi sattumalta.

Korona-aika on testannut viestinnän onnistumista. Jäljet näyttävät pahoilta. Useiden tahojen, virkamiesten, hallinnon ja asiantuntijoiden ajatukset eivät seuraile toisiaan tai jos seurailevat, niin sitä on vaikea ymmärtää.

Tapahtuma-ala on näreissään ja tavallinen kansa ihmeissään. Missä mennään? Luvut kertovat yhtä, toimenpiteet toista. Vanha viestinnän injektioruiskumalli on vaihtunut konkreettisesti Wiion laiksi: ”Joukkoviestinnässä ei ole tärkeätä se, miten asiat ovat, vaan miten asiat näyttävät olevan”.

Mitä aloja laki siis koskee:

Tiedon levittäminen on jäänyt heikoksi tai olisiko kyse kuuluisasta muutosvastarinnasta?

Rahanpesulaki laajeni vuonna 2017 koskemaan lukuisia aloja. Lain noudattamista on valvomassa eri instansseja. Tiedon levittäminen on jäänyt heikoksi tai olisiko kyse kuuluisasta muutosvastarinnasta? Määräyksiä ja hommia yrittäjällä on hirmuisen paljon. Parhaimmin asiasta kopin ottaneet liitot ovat vieneet viestiä eteenpäin, mutta vielä on niitäkin, jotka eivät ole asiasta kuulleetkaan.

Tilitoimistot, tilintarkastajat, pankki- ja sijoitustoiminta, virtuaalivaluutan tarjoaminen, kiinteistön- ja toimitilojenvälitys, perintä, kirjanpito ja tilintarkastus sekä oikeudellisten palveluiden tarjoaminen. Lisäksi käteiskauppa ja taidekauppa voivat kuulua valvottavien piiriin.

Valvovia tahoja ovat AVI, PRH ja Finanssivalvonta. AVIn piiriin kuuluvat esimerkiksi kirjanpitoa harjoittavat yritykset, tilintarkastajia valvoo PRH ja Finanssivalvonta esimerkiksi pankkeja tai rahoitustoimintaa harjoittavia tahoja.

Riskiarviointi on ollut monella kirjanpitoa harjoittavalla yrityksellä hieman hakusessa. AVIn tarkastajille ei riitä selitykseksi sekään, että on vain pieniä asiakkaita. Riski voi olla pieni, mutta se pitää todentaa.

Asiakkaan tunnistaminen tarkoittaa jatkuvaa seurantaa. Siihenkään ei riitä, että on kerran tunnistettu ajokortin avulla.

"DOKS tarjoaa paitsi työvälineitä, myös mahdollisuuden alan seuraamiseen. Asiantuntijamme seuraavat aktiivisesti keskustelua ja kehitystä asian tiimoilta. Tuotekehitys on ajan hermolla."

Luontevana osana DOKSin tarjontaa on Whistleblowing -työkalu, jolla voi helposti hoitaa tämänkin osan velvoitteista. DOKS pyrkii palvelemaan ja tarjoamaan helpotusta. Ydinviesti on edelleen rahanpesulain ja velvoitteiden helppo hoitaminen. Tämä on osa yrityksen riskien hallintaa.